cars

Коротенький конспект коментарів НБУ щодо рівня інфляції в червні 2022 року.

Думаю, що наведена нижче інформація буде корисною для розуміння того що є і в найближчому майбутньому буде з аптечними продажами до кінця літа та восени поточного року. Червневі продажі на фармринку розглянемо згодом, через тиждень — два. Тож дивимось цікаві моменти коментаря НБУ. У червні 2022 року споживча інфляція в річному вимірі пришвидшилася до 21,5% (із 18% у травні). У місячному вимірі ціни зросли на 3,1%. Про це свідчать дані, опубліковані Державною службою статистики України.

Прискорення інфляції передусім зумовлене шоками пропозиції, спричиненими повномасштабною війною. Йдеться, зокрема, про порушення ланцюгів постачання, скорочення пропозиції окремих товарів, збільшення витрат бізнесу, фізичне руйнування потужностей та інфраструктури внаслідок терористичних дій росії та окупації окремих територій. Інфляційні очікування більшості економічних агентів погіршуються, що створює додатковий ціновий тиск.

Подорожчання непродовольчих товарів пришвидшилося до 9,2% р/р. Це пояснюється зростанням витрат на логістику та підвищеним попитом на ці товари, у тому числі з огляду на поступове повернення громадян до своїх місць проживання.

Так, пришвидшилося подорожчання товарів для дому, зокрема посуду, меблів та побутової техніки, а також електроніки, автомобілів, фармацевтичних товарів та товарів для особистого догляду. Швидше дорожчали й медичні послуги, а також послуги салонів краси, кінотеатрів, спортивних установ та закладів громадського харчування.

Збільшення експорту та внутрішнього попиту призвело до прискорення подорожчання цукру. Вагомий внесок у зростання цін у відповідній категорії товарів мало подорожчання алкогольних напоїв через розширення попиту внаслідок послаблення обмежень на продаж алкоголю в різних регіонах України та звуження пропозиції. Останнє пов’язане з обмеженим імпортом, зростанням виробничих витрат внутрішніх виробників та дефіцитом тари. Це насамперед пов’язано з високими цінами на нафту, дефіцитом пального та більшими витратами на логістику.

Подальше прискорення споживчої інфляції свідчить про посилення інфляційного тиску через війну. Ризики пришвидшення інфляційних процесів і погіршення очікувань і надалі залишаються значними в умовах блокування росією портів, пошкодження транспортної інфраструктури та цілеспрямованого знищення підприємств і складів.
НБУ