cars

Інфляція та аптечні продажі (травень 2022)

В коментарях НБУ щодо рівня інфляції у травні 2022 зазначається, що споживча інфляція у річному вимірі пришвидшилася до 18%. У місячному вимірі з квітня по травень рівень інфляції зріс на 2,7%. Далі цитую першоджерело: ”Темпи зростання цін на непродовольчі товари підвищилися до 7,3% р/р.  Насамперед дорожчали товари для дому (посуд, меблі та побутова техніка), електроніка, автомобілі та товари особистого догляду. Це може пояснюватися обмеженою пропозицією цих товарів з огляду на складнощі з їх постачанням та фізичне знищення складів, а також зі збільшенням попиту на них на тлі повернення громадян до своїх місць проживання та необхідності відновлення домівок. Зростання цін на фармацевтичні товари призупинилося завдяки частковому налагодженню поставок”.

 

Від узагальнених оцінок НБУ перейдемо до деталей — аналізу зміни цін на ринку аптечних продажів.

 

Тут і далі по тексту прошу звернути увагу на різницю в термінології. Зміна ціни — це темп приросту середньозваженої ціни — GRpw під впливом усіх факторів. Індекс інфляції — це зміна ціни за рахунок власно інфляційних процесів, викликаних зростанням цін (коли міняють цінники).

 

Для тих, кто не в темі, хочу підкреслити, що на зміну середньої ціни впливає не тільки і не стільки власне зростання цін, але і зміна структури споживання (попиту) — зміщення попиту в бік більш дешевих/дорогих товарів при незмінному ціннику. В підсумку при узагальненні ми отримаємо збільшення, або зменшення середніх цін. Також впливає зміна структури продажів (зникли з прилавка дешеві/дорогі товари, а цінник решти не мінявся). Без урахування цих факторів при проведенні оцінки інфляції ми можемо прийти до невірних висновків.

 

Отже, згідно з  даними компанії “Бізнес Кредит”, ціни на аптечну продукцію в річному вимірі (травень МАТ) виросли на 18,5%, у вимірі YTD  — на 18,3%. В місячному вимірі ціни на аптечну продукцію знизились на 2,16% в порівнянні з квітнем поточного року.

 

Торкаючись деталей товарного асортименту, зміни цін йшли по різних напрямках. В окремих групах ціни зросли, в окремих — впали. Аналізувати всі ці особливості в межах поточного матеріалу не будемо через великий об’єм інформації. Зупинимося на важливій для населення України групі — ЛЗ (лікарські засоби).  В річному вимірі (МАТ травень) темп приросту ціни склав 10,6%, YTD дорівнював 8,7%, а в місячному вимірі в травні, в порівнянні з квітнем, ціни знизилися на 2,4%.

 

А що ж інфляція в сегменті лікарських засобів? Тут дещо інакше. В річному вимірі інфляція склала 7,1%, YTD — 10,7%, а в порівнянні з квітнем поточного року лікарські засоби подешевшали на 0,8%. Для зручності показники зведені в таблицю.

 

Тобто

Zminy cin

Тобто ми можемо впевнено сказати, що ціни, завдяки впливу інфляції, зросли на 7% рік до року (МАТ), а в травні товари навіть подешевшали. 

 

Щоб не втомлювати читача цифрами, скажу, що в структурі цін на лікарські засоби на фоні майже нульової інфляції в травні головний вплив на зміну цін був з боку споживчого спросу — зміщення споживання в бік більш дешевих товарів. Це й призвело до зниження середньозваженої роздрібної ціни на 1,67 грн. (зсув на -1,34%).

 

До чого це все? До того, що на фоні традиційного сезонного спаду продажів на ціни починає давити ще і зниження купівельної спроможності так, що маневру для отримання прибутку буде все менш. Ці особливості потрібно буде враховувати при побудові стратегії ціноутворення в найближчому майбутньому. Але вихід є.

 

Директор компании “Бізнес Кредит”

Сергій Єрьоменко

info@bck.com.ua